Okulumuz öğrencilerinden 10 kişilik bir gruptan oluşan fizik ekibimiz Ekim ayında çalışmalarına Fizik öğretmeni Burcu Karabacak danışmanlığında başladı. Grubumuz CERN BL4S Liseler arası Demet Hattı yarışmasına deney önerisi hazırlamakta ve sosyal sorumluluk projesi yapmaktadır.
Okulumuz 11. sınıflarından bir grup öğrencimizle, fizik takımı kuruldu. CERN’e bilimsel bir proje üretmektedirler. Öğrencilerimiz projelerinin bir alt kolu olan “Fiziği Sevdirmek” konulu sosyal sorumluluk projesine de katılıyorlar. Fizik sevgisini ve fiziğin önemini akranlarına aşılamak amacıyla ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan depremi konu edindiler. Size atılmış olan videoda bu konudaki şu ana kadar olan çalışmalarının tiyatral bir özeti bulunmaktadır. Keyifle izlemenizi umar , öğrencilerimizin çalışmalarına destek amacıyla linkte bulunan videoyu sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanızı talep ediyoruz.
Videoyu izlemek için tıklayınız
İngilizce Alt Yazılı Videoyu izlemek için tıklayınız
Deney videosunu izlemek için tıklayınız
CERN’e parçacık kimlik analizi için bir dedektör tasarlayan ekibimiz bilimsel projelerine ek olarak projelerinin bir alt kolu olan “Fiziği Sevdirmek” konulu sosyal sorumluluk projesi için de depremi konu edindiler. Fizik sevgisi ve fiziğin önemini anlatabilmek için hazırladıkları broşürler ile 8,9, ve 10.sınıflarda sunumlar yapıp çektikleri video ile sosyal medyada on binlerce akranlarına ulaştılar.

CERN tarafından düzenlenen Beamline for Schools yarışması için hazırlıklarına başlayan ekip Ekim, Kasım ve Aralık aylarında CERN ile canlı konferanslara katıldı.Ocak ayında, CERN’de yapılan ATLAS ve CAST deneyleri ile Çin Yüksek Enerji Enstitüsünde yapılan BES-III Deneyinde ulusal koordinatörlük yapan Prof. Dr. Serkant Ali Çetin tarafından İstinye Üniversitesinde düzenlenen liseler için parçacık fiziği eğitimine katıldı.

Mart ayında, ekibimiz tüm dünyadan bir çok ülkenin eşzamanlı katılım sağladığı CERN İnternational Masterclass Etkinliğinde yer aldı. Parçacık Fiziği hakkında ülkenin önde gelen Öğretim Üyelerinden eğitim aldıktan sonra CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcı deneylerinden CMS’den alınan data ile analiz yaptılar. Daha sonra buldukları sonuçları uluslararası çevrimiçi konferans ile başka ülkelerdeki öğrencilerle tartıştılar.

Grubumuzun katıldığı BL4S yarışması kapsamında deney önerisinin yanında, önerdikleri deneyin düzeneğini eğlenceli ve mizahi bir biçimde açıklayan bir video da istenmektedir. Öğrencilerimiz, deney entrümanlarının ve parçacıklarının kostümlerini giyerek kurgusunu kendilerinin hazırladıkları videonun çekimlerini bitirmişlerdir.

BİLİM ŞENLİĞİ
Chemted grubu, TED Ege Koleji Geleneksel Bilim Şenliğine 12 Öğrenci ile aktif görev alarak katılım sağladı. Şenlik kapsamında öğrenciler; Yanardağ, Fildişi Macunu, İyot Saati, Kimyacının Kibriti, Mor Duman, Lava Lamb, Fake Kan, Amonyak Fıskiyesi ve Altın Fırtınası deneylerini uyguladı. Öğrencilerimiz, deneylerin bilimsel açıklamalarını yaparken aynı zamanda görsel şölende sundular. Hem sunum yapan hem de izleyen öğrencilerimiz azimle, heyecanla ve bilime olan tutkularıyla eğlenerek öğrenmeyi gerçekleştirdiler.

AcceleraTED Ekibimize, CERN'den katılım sertifikası

Fizik ekibi üyelerimiz (AcceleraTED), katılmış oldukları BL4S yarışmasında gösterdikleri gayret ve başarı sonucunda CERN'den katılım sertifikası almaya hak kazanmışlardır. Öğrencilerimizi ve öğretmenimizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.