MUN - Model United Nations, gerek İlköğretim İkinci Kademe gerekse Lise öğrencilerinin tüm okul yaşamları boyunca katılabilecekleri en prestijli akademik etkinliktir.

MUN - Model United Nations Nedir ?
MUN - Model United Nations, Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Dünyanın dört bir tarafından gelen katılımcı öğrenciler, MUN konferanslarında gerçek dünya meselelerini tartışmaktadır.

MUN, üniversiteler, eğitim kuruluşları ve dünyanın pek çok akademik otoritesi tarafından öğrenciler için en prestijli akademik aktivite olarak kabul edilmektedir. MUN Konferanslarının sonuç bildirgeleri, tavsiye niteliğinde Birleşmiş Milletler’e gönderilmektedir.

Tipik bir Birleşmiş Milletler Konferansı şeklinde geçen MUN Konferanslarında öğrenciler, kendileri için belirlenen ülkelerin birer delegesi olarak Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Silahsızlanma Komisyonu gibi birimlerde görev almaktadır.

MUN Konferanslarına katılan öğrenciler, kendi ülkeleri adına değil, başka bir ülke delegesi olarak konferanslara katılmak zorundadır. Böylece öğrenciler, dünya meselelerine başka ulusların bakış açısı ile bakabilmeyi öğrenmekte ve farklı ülkelerin coğrafi, sosyal, ekonomik, siyasi ve idari yönleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaktadır.

MUN Konferanslarının Tarihçesi ve bugün MUN
MUN Konferansları, dünyada ilk kez Harvard University ve National Model United Nations - New York bünyesinde uygulanmaya başlamıştır. 1920li yıllarda dünya barışını korumak üzere oluşturulan Leaque of Nations, MUN Konferanslarının esin kaynağı olmuştur.

Bu yıllarda Leaque of Nations simulasyonları olarak başlayan MUN Konferansları, 1945 yılında Birleşmiş Milletler’in kurulmasından altı yıl sonra, 1951 yılında Model United Nations of the Far West ve on yıl sonra, 1955 yılında Harvard University tarafından kurulan Harvard University MUN Kulübü - HNMUN ile bugünkü yapısına kavuşmuştur.

Dünyada her yıl yaklaşık olarak 400 - 500 adet MUN Konferansı düzenlenmektedir. Üniversiteler, liseler, vakıflar ve özel eğitim kuruluşları tarafından düzenlenen ve büyük çoğunluğu İngilizce olmak üzere diğer dillerde de gerçekleşen bu konferansların her birine, konferansın büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 5.000 arasında öğrenci katılmaktadır. MUN Konferanslarına, dünya genelinde her yıl pek çok ülkeden bir milyondan fazla öğrenci katılım göstermektedir.

Okulumuz TED Ege Koleji 2017 yılı itibarı ile bölgede yapılan iki büyük MUN etkinliğine toplamda 30 öğrencisi ile katılmış; delegasyonlarda ve komitelerde temsil ettiği ülkeler adına yönerge, kanun tasarısı, soru önergesi ve çalışma planlarını başarı ile sunmuş ve savunmuştur. MUN çalışmaları katılmak isteyen her öğrenciye açıktır.

Öğrencilerimizin dünya politikası, güncel sorunlar ve çözüm önerileri gibi sosyal becerilerini geliştiren ayrıca sunum hazırlama ve topluluk önünde konuşma yapma gibi 21. Yüzyıl becerilerini arttıran MUN çalışmaları titizlikle takip edilmektedir.